tennis
Hem Boka bana Tennisskola & Minitennis Elit Arrangemang Butik Partners Föreningen Konferens
2011
2010
2009
2008
2007
Fair Play-resa till Friedrichshagen, Tyskland - Fredrik Lundh rapporterar

Vi samlades onsdagen den 22 juli kl 08.00 på Fair Play för att bege oss till Friedrichshagen, Berlin.
Gänget som gav sig iväg var; undertecknad, Axel Erlandsson, Axel Lagerlöf, Viktor Knobe, Martin Svenning och
Lina Åkesson.
Det märktes på spelarna att det var sommarlov då en kom för sent och de övriga var knappt kontaktbara...
Förmodligen hade ingen stigit upp tidigare än kl 10 under sommaren.
 
Tävlingen som vi skulle delta i var en seniortävling med 4000 euro i prispengar.
 
När vi väl tagit oss över Danmarks fastland och sedan tagit båten till Puttgarden så var det dags för en klassisk "autobahnkö". Vi stod stilla i 1h 45 min. Tur att Viktor och Axel Lagerlöf hade brännt ett gäng cds som vi spelade friskt och Svenning med Erlandsson underhöll oss med volleyspel vid vägkanten. 
Som ensam tjej kände nog Lina att det här blir en tuff resa med endast grabbar runtomkring sig (mental träning).
 
Träningstiden som vi hade kl 15-17 hann vi inte till men vi fick ändå till ett tvåtimmars-pass lite senare på kvällen.
Gänget kändes laddade och passet genomfördes bra trots lite sega ben.
 
Under de närmsta dagarna var det dags för tävling dels i singel(4000 euro i prispengar) och dels i mixeddubbel (500 euro i prispengar).
Träning genomfördes varje morgon mellan ca 08.00-09.30.
 
Här nedan följer några rader kring matcherna som spelades:
 
På torsdagen var det dags för matcher för grabbarna:
Viktor fick tyvärr stryk men gjorde en riktigt bra match. Efter att ha haft lite problem med sin forehand dagen innan så slappnade han av bättre och fick den att fungera. Serven avgjorde matchen då Viktor inte riktigt fick den att fungera medan motståndaren servade stabilt och även fick in 6-7 ess. Viktor visade att han är en riktig kämpe och var riktigt nära att vända i andra set. Siffrorna skrevs till 3-6 5-7.
Axel Erlandsson mötte en rutinerad spelare som satsat väldigt hårt på sin tennis som junior. Axel kom inte riktigt upp i den nivå som på träningarna och fick se sig besegrad med 2-6 2-6. Även Axel kämpade på bra hela matchen och vek inte ner sig. Om serven fungerat bättre och Axel klivit in lite mer i banan så hade han kunnat hota sin motståndare ytterligare. Med mer tävlingmatcher så är jag säker på att Axel kommer komma upp ytterligare en nivå.
Martin mötte en senior och vann komfortabelt med 60 61. Med bra träff och stabilt baslinjespel fick hans motståndare aldrig någon chans.
Axel Lagerlöf vann sin match med 76 (12-10) 62 mot en osportslig seedad rackare. Axel höll sig, relativt, cool i de viktiga lägena, varierade bättre ju längre matchen gick och stod därför som slutsegrare.
 
Fredagens matcher:
Lina vann sin match med 61 62 efter övertygande spel. Motståndaren var aldrig riktigt i närheten av Lina och detta tack vare bra fokus, tungt servande och tungt, aggresivt baslinjespel. Lina fick i denna match koll på sin forehand som hade spökat de senaste dagarna.
Martin fick i andra omgången möta den 5.e-seedade och kom tyvärr inte riktigt upp i den högstanivå som han, under sommaren, visat att han kan spela på. Det blev för stressigt i lägen där han behövde tålamod och returerna fungerade inte mot denna tyske storservare. I början på andra set hade Martin några lägen men hade tyvärr inte riktigt flytet med sig. Han kämpade kanonbra och träffen fanns där men han fick ändå se sig besegrad med 62 62. 
Axel Lagerlöf fick i andra omg möta en 20 år äldre motståndare. Axel började oerhört bra och fick snabbt en 5-0 ledning. Dock gav sig inte motståndaren utan krigade sig upp till 5-3 men sedan höll Axel ifrån och vann första set med 6-3. Andra set blev en total scenförändring där Axel kopplade av och motståndaren fick komma in i matchen och vann då också andra set med 6-3. Dock såg tysken oerhört trött ut efter andra set och detta noterade Axel.
I början av tredje knäcktes tysken av Axels stoppbollar och Axel kunde komfortabelt vinna med 6-1 i tredje.
Axel Erlandsson spelade mixeddubbel med en tysk tjej. Trots att Axels partner försökte med lite fusk i domsluten så fick de se sig besegrade i tre set. Det var en riktigt bra mixeddubbel som innehöll det mesta.
Martin/Lina mötte i första omg Viktor Knobe med en tysk tjej. Vilken match det blev! Svenning och Lina stod som slutsegrare efter en riktigt tuff batalj där bla en spelare blev träffad och Viktor fick träna extra på sin smash (slog förmodligen över 20 smashar).
 
Lördagens matcher:
Axel Lagerlöf skulle nu få stå upp mot 1:a seedade och fjolårsvinnaren (rankad som nr 56 i Tyskland och semifinalist i de tyska herrmästerskapen). Axel startade bra även i denna match. Hade 40-0 i första gamet och 30-0 i andra men fick tyvärr inte dessa game med sig. Matchbilden hade förmodligen sett annorlunda ut om han lyckats få dessa game med sig. Motståndaren rörde sig bra, spelade väldigt lugnt, stabilt och överraskade ofta med sin handledsforehand. Axel fick inte hål på honom. När sedan matchen flyttades in pga regn så underlättade detta inte för Axel utan han fick se sig besegrad med stora siffror.
Lina mötte 4.e seddade i andra omg. Tyskan var en 14 år äldre rutinerad spelare. Tyvärr så fick inte Lina riktigt igång sitt tunga spel utan tyskan fick en bra start och kunde styra och ställa med mycket vinklar och stoppbollar.
Lina gav sig aldrig utan försökte jobba sig in i matchen men fick det inte riktigt att fungera och fick inkassera en förlust.
Martin/Lina mötte i andra omgången att australiensiskt par. Matchen spelades inomhus pga ett grymt oväder och det blev en riktigt tuff match. Efter ett jämnt och emellanåt riktigt välspelat set så blev det förlust med 46. I andra set så tände Martin och Lina till ytterligare och fick en bra start, 2-0. Dock försvann lite av flytet och de tappade 5 game i rad, 2-5. Då la Martin och Lina i ytterligare en växel och kämpade sig upp till 5-5. Starkt!
Men där tog tyvärr det roliga slut. De mer rutinerade motståndarna höll sig coola och vann andra set med 75.
 
Hela gänget fungerade utmärkt tillsammans och det blev många sköna skratt under denna roliga tävlingsresa.  
Det blev en god erfarenhet för spelarna och nu är det bara att nya tag och träna ännu hårdare inför kommande tävlingar.
Som ledare är jag helnöjd!!!
 
Fredrik Lundh

string_sm
dunlop-logo