21 maj går startskottet för Tennis på gatan, som är Svenska Tennisförbundet nya barn- och ungdomssatsning med syftet att sprida tennisen till platser där den vanligtvis inte spelas så mycket. Helt enkelt: erbjuda tennis till de barn och ungdomar som inte har den naturliga vägen in i vår idrott.
Genom Framåtfonden, ett initiativ startat av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet, har Svenska Tennisförbundet beviljats stöd för att bedriva projektet i Stockholms, Göteborgs och Malmös förorter där tennisträningar kommer att erbjudas en gång i veckan. På programmet står också större evenemang där deltagarna från andra förorter bjuds in. Därtill kommer deltagarna ha möjlighet att ansöka om stipendier för utrustning och träning i en tennisklubb, en viktig del i projektet för att skapa en brygga till klubbarnas verksamheter och därmed öka inkluderingen.
Under Davis Cup-matchen i Kungl. tennishallen i april hölls en kick-off för personerna som kommer att leda satsningen ute i landet.
– Väldigt kul att samlas allihopa, dels för att stämma av förberedelserna men främst för att alla ska känna att vi gör det här tillsammans. Det är en härlig grupp av människor som alla brinner för Tennis på gatan och som också har erfarenhet av liknande projekt inom tennisen. Det känns tryggt och glädjande att ha dessa nyckelpersoner i satsningen – vi ser alla fram emot att komma igång! säger Mirza Beciragic, projektledare för Tennis på gatan.
I Videdalsparken i östra Malmö kommer Fair Play Tennisklubb att samordna träningarna varje vecka på måndagar kl.17-19 med start 21 maj t o m 11 juni. Fr o m måndagen 18 juni -13 augusti är det kl.15-17 som gäller och sedan återgår det till kl.17-19 fr o m 20 augusti igen. Målsättningen är att vara i Videdals motionshall 1 oktober – 31 mars och information kommer längre fram kring detta. Tränare och ansvarig för Tennis på gatan i Malmö är Anna Oehme, som till sin hjälp har Rut Lindqvist och Marcus Krook men även andra tränare kommer att hjälpa till under året.
– Tennis på gatan känns jättespännande, och det är helt rätt att det sträcker sig över en längre tid för att få kontinuitet. Det viktiga är att vi får igång kidsen och att vi sprider tennisen. Inom svensk tennis är vi väldigt organiserade och vi är duktiga på att vara det, men det här är en möjlighet att synas utanför våra tennishallar. Om barnen sen väljer att fortsätta spela på egen hand eller i en klubb spelar ingen roll, den stora vinningen är att de får upptäcka tennis – en sport för hela livet, säger klubbchefen Janne Immonen.
Följ Tennis på gatan på Facebook och Instagram, samt snart på hemsidan tennispagatan.se.