Tränarpresentation: Ulf Johnsson
Nyheter
Tränarpresentation: Ulf Johnsson
Datum mars 3, 2023

Namn: Ulf Johnsson

Ålder: 59 år.

Tidigare klubbar: Olofströms TK, Solna IF, Kristianstads TK och Wä TK.

Tränar: Tävlingsgruppen, Utvecklingsgruppen, Malmö Idrottsgrundskola och Malmö Idrottsgymnasium.

Tränaruppdrag: Jag hade mina första pass som tränare i Olofström i mitten av 80-talet, samtidigt som spelarkarriären rullade på, innan jag blev tränare på heltid i Kristianstad i början av 90-talet. Efter några år slutade jag i Kristianstad och var runt i en del klubbar, Karlshamns TK och ett par småklubbar i Skåne. Därefter åkte jag på en jorden runt-resa. När jag kom hem fick jag anställning på Norra Skåne och började jobba som journalist. Det höll jag på med i 15 år. När jag återupptog min tränarkarriär var det i Wä TK och i den klubben blev jag kvar i åtta år innan jag 2017 kom till Fair Play.

Karriär som spelare: Jag började spela tennis som nioåring. Mitt första pass minns jag tydligt. Jag stod och slog grundslag på halv bana med en äldre spelare. När vi skulle testa några volleys träffade han mig i ögat med en hård boll. Det gjorde ont och jag såg suddigt i en vecka efteråt. Att jag fortsatte med tennis efter det är väl egentligen helt otroligt… Men det gjorde jag och nådde tidigt en del framgångar som inspirerade mig att satsa för fullt. Jag spelade någon JSM-final och blev nordisk mästare i lag som junior. Sedan spelade jag några år som proffs och på 80-talet kom karriärens höjdpunkter. Som kvalspelare vann jag en turnering i Stockholm. Jag slog amerikanen Richard Akel i kvalfinalen med 7–6, 7–6. Han var proffs då men var på besök hos vänner i Sverige och fick hoppa in i kvalet. Sedan bara flöt det på och jag vann mot många bra spelare i den turneringen, minns att jag bara tappade ett game mot Stefan Eriksson i semifinalen och två games mot Ronnie Båthman i finalen. Att vinna turneringar är alltid roligt men meritmässigt smäller nog ändå min kvartsfinal i Estoril högre. I den turneringen slog jag bland andra portugisen Joao Cunha-Silva, som låg runt 100-strecket på ATP-rankingen, därefter en Davis Cup-spelare från dåvarande Jugoslavien och sedan även Pedro Cordeiro, som då var den bäste portugisiske spelaren, inför fullsatta läktare och direktsändning i TV. Jag har också spelat i tre klubbar i högsta divisionen i Sverige – Olofströms TK och Kristianstads TK utomhus samt Solna IF inomhus.

Tränare som har inspirerat dig: Ingvar Björnson och Tord Widerberg (klubb), Håkan Svensson (distrikt) och Carl-Axel Hageskog (riks).

Tennisövning som du själv gillade som spelare: Herre på täppan. Jag gillade också att stå och nöta slag. Vi ritade upp streck i gruset och skulle hålla bollen på rätt sida strecket.

Fritidsintressen: Vinproduktion, musik och titta på fotboll. Mjällby AIF och Leeds United är lagen jag följer.

Tre saker du inte kan vara utan: Mina skivor, min vingård och min familj förstås.

Beskriv dig själv som tränare: Engagerad, analytisk och taktisk. Jag brukar få höra att jag är duktig inom taktik och olika strategier som hjälper spelare att vinna matcher.

Bästa tennisminne: När vi besegrade SALK i finalen i Malmö och tog SM-guld för 18-åringar förra året. Och när vi med 15-årslaget tog SM-guld i Norrahammar strax innan jul. Det var en bra julklapp för oss alla!

 

Se fler bilder på Instagram.

 

 

LÄS TIDIGARE PRESENTATIONER

 

Tidigare nyheter
Anmäl dig till Förenade Bil Tennisskolemästerskap
Nästa tävling på System Verification Fair Play Stadion är klubbtävlingen Förenade Bil Tennisskolemästerskap som...
Finalplats för Bergevi/Veldheer i Kroatien
Filip Bergevi och dubbelpartnern Mick Veldheer stod för en riktigt bra turnering i Kroatien...
Anmäl dig till Kul-i-sommar på Fair Play
Häng med på Kul-i-Sommar (17-20/6 & 24-28/6), en vecka med massor av roliga sportaktiviteter...
Succé för 18-årslagen – dubbla SM-guld!
Fair Plays 18-årslag är svenska mästare 2024! F18-laget finalslog SALK med 3-1 i Ystad...